ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİĞİ NEDİR?
Sağlıklı bir insan dakikada 9000 kelime duyabilir, 8000 kelime görebilir ve saniyede 75000 kelime düşünebilir. Sahip olduğumuz bu potansiyelin farkına varıp, doğru teknik ve metodlarla geliştirmemiz mümkündür.
Okumada ve okuduğumuzu anlamada en önemli organlarımız gözlerimiz ve beynimizdir.
Gözlerimiz, ruhumuzun dışarıya açılan pencereleri olarak kabul edilir ve okurken fiziksel olarak en çok çalışan organımızdır. Ayrıca gözlerimiz, satır aralarında dolaşarak oradaki sözcükleri beyne iletir. Bu nedenle gözlerimizin potansiyelini keşfetmek önemlidir.
Beynimiz ise çok hızlı çalışır, ama göz ona nazaran daha yavaş bilgi gönderir. Beyinle göz arasındaki bu kapasite farklılığı okuma esnasında dikkatin çok sık ve kolay dağılmasına yol açar. Bu nedenle hızlı okuma tekniklerinde ulaşılmak istenen temel hedef gözün okuma hızını, beynin anlama hızına yaklaştırarak dikkat ve konsantrasyonumuzu arttırmaktır.
Örneğin yavaş yavaş konuşan insanları dinlerken dikkatimizi toplamakta ne kadar zorlandığımızı ne kadar sıkıldığımızı düşünelim. Sıkılırız, çünkü beyin o kişinin konuşma hızından çok daha hızlı düşünür. Karşımızdaki kişi konuşurken beynimiz o konuda kalamaz ve başka şeyler düşünmeye başlar. Yavaş okuma için de aynı şey geçerlidir. Eğer okuma hızı çok yavaş olursa beynin dikkati de çok kolay dağılır.
Yapılan araştırmalara göre bilginin en az yüzde 80 – 85’ ni okuyarak kazanıyoruz. Bu durumda çok okumanın yollarını araştırmamız gerekiyordu. Bu da hızlı okuma tekniklerinin ortaya çıkmasıyla çözülmeye başlamıştır. Amerika ve İngiltere’ de üniversiteye kadar, her öğretim kademesine uygun kurslar açılmaktadır. Öğrenciler, iş adamları, yöneticiler, politikacılar bu kurslara katılamaya başladılar. Böylece batıda hızlı okuma yaygın hale geldi. Türkiye’de hızlı okuma daha çok yenidir.
Hızlı okuma; gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini, görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri gibi dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırmayı ve bütün bunlar ile görme ile algılama arasında uyum sağlamayı amaçlar.
Önemli olan hızlı okumak değildir, ışık hızında da okuyabilirsiniz isterseniz. Hiçbir anlamı olmaz. Bu eğitimde temel amaç daha hızlı ve etkin görme, bunu yanında da algılamadır. Kısacası bu program görsel algılama düzeyimizi geliştirerek okuma, algılama, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir. Bu beceriyi herkes gibi siz de kazanıp bilgi çağına uygun bir birey olabilirsiniz.
ANLAYARAK HIZLI OKUMA EĞİTİMİ’NİN HEDEFİ
SBS, YGS, LYS’ ye hazırlanan öğrencilerin sınav sorularını yetiştiremediklerini, özellikle uzun soruları çözmekten sıkıldıkları, çözmek istemedikleri yönünde sık sık yakınmalarını duymuşunuzdur…
Göz ile beyin arasındaki sinirlerin, göz ile kulak arasındaki sinirlerden 25 kat daha hızlı hareket ettiğini biliyor muydunuz?
O halde neden en az 10 saat süren bir çalışmayı en fazla 1–2 saatte bitirmeyesiniz?
• Zahmetsiz ve akıcı biçimde öğrenirsiniz.
• Okuduğunuzu anlama yüzdenizi arttırırsınız.
• Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
• Özgüven kazanırsınız.
• Okurken beyniniz daha iyi ilişki kurar.
• Okurken beyniniz hayal kurmaz ve bütünü görür.
• Okuma daha zevkli hale gelir.
• Okuma alışkanlığını kazanmada büyük bir adım atmış olursunuz.
• Okuduğunuzu daha iyi anlar, hafızanızda tutar ve hatırlarsınız.
• Sözcük haznenizi ve genel bilgi birikiminizi arttırmanıza yardımcı olur.